Situația la frontieră, bilanțul săptămânii

.

IMG 2377În perioada 6 – 12 ianuarie 2020, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 390 169 traversări, dintre care un număr mai mare – 199 885 treceri pe sensul de ieșire din Republica Moldova. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 87 179 traversări. Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România, 53% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost:
PTF Leușeni – 82 358 traversări persoane,
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 60 710 traversări persoane,
PTF Sculeni – 45 549 traversări persoane,
PTF Otaci – 29 712 traversări persoane,
PTF Giurgiulești-Galați – 28 937 traversări persoane,
PTF comun Criva - 24 314 traversări persoane,
PTF Cahul – 21 220 traversări persoane,
PTF Costești – 18 984 traversări persoane.

Cea mai aglomerată zi din săptămâna precedentă a fost sâmbătă, 11 ianuarie 2020, fiind înregistrate valori de 60 651 traversări persoane și 13 785 traversări mijloace de transport. Din totalul de traversări persoane un număr mai mare a fost consemnat al trecerilor cetățenilor moldoveni – 32 338 traversări, dintre care 17 122 treceri pe direcția ieșire din țară.

La ora actuală toate punctele de trecere a frontierei activează în regim normal.

Pe parcursul săptămânii trecute, la ”frontiera verde" și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 45 de evenimente, cu documentarea a 54 de persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova, după cum urmează:
- 14 încălcări ale regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
- 16 cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul R. Moldova;
- 12 conducători auto au ignorat regulile de transportare și de folosire a vinietelor;
- trei tentative de trafic ilicit de bunuri;
- o operațiune de frontieră.

Au fost declanșate 171 de consemne, dintre care 17 pe INTERPOL, iar 154 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.

În decursul săptămânii precedente 54 de cetăţeni străini, dar și 72 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova.

Activitatea de constatare şi examinare a contravenţiilor în cadrul subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 64 de procese verbale și chitanțe, cu aplicarea amenzilor în sumă de 62 100 lei și încasarea amenzilor de 28 025 lei.

Măsurile suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier și de neadmitere a creșterii timpilor de așteptare în punctele de trecere:
- suplimentarea numărului de polițiști de frontieră de primă linie de control;
- folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere, prin redirecționarea traficului pe arterele libere și, la necesitate implementarea procedurii de trecere a frontierei ”Revers”;
- deschiderea circulației pentru familiile cu copii pe piste libere sau a Corpului Diplomatic;
- menținerea unei comunicări permanente între inspectorii de frontieră și călători, prin informarea corectă despre situația din punctele de trecere și problema care condiționează îngreunarea circulației;
- intervenția în cele mai solicitate puncte de trecere a grupurilor de suport, formate din specialiști din cadrul Direcției regionale Centru și din sectoarele Poliției de Frontieră adiacente PTF-urilor aglomerate;
- intensificarea conlucrării și schimbului reciproc de informații cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
- verificarea, din timp, a valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
- tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor.
- îndemnăm agențiile de turism să notifice Poliția de Frontieră, în prealabil cu 24 de ore, despre sosirea grupurilor de turiști în punctele de trecere.
- permiterea trecerii tuturor formalităților de frontieră a motocicliștilor, fără a sta în rând cu alte tipuri de mijloace de transport.
- în cazurile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, dar și ce documente sunt necesare la traversarea frontierei de stat, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.
- verificarea mediei timpului de așteptare în punctele de trecere, prin aplicația TRAFIC ONLINE de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră.
- manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter
 • baner_guvern_md
 • baner_moldova_md
 • baner_parlament_md
 • baner_presedinte_md
 • banner_MAI
 • bb1_igp2
 • bb2_protectie civila
 • bb3_carabinieri
 • bb4_biroul migratie si azil
 • bb5_academia stefan cel mare
 • bb6_dinamo1
 • cnpdcp
 • vama
 • vy_moficial