Alex - Vineri, 21 Septembrie 2018 06:50 - Chisinau

buna ziua am o intrebare daca imi fac permis de munca in romania dar dupa ceni trece termenu de sedere in romania achit ceva amenda la vama?

IGPF - Vineri, 21 Septembrie 2018 16:43

Vă informăm că modul de intrare, şedere şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să contactaţi Poliția de Frontieră a României la pagina oficială http://www.politiadefrontiera.ro/

Victor - Joi, 20 Septembrie 2018 22:06 - Chisinau

Buna ziua, intentionam cu sotia si copilul nou nascut (1 luna) care are certificat de nastere, sa plecam pina in Iasi pe week-end. Ce documente trebuie sa aiba copilul ca sa putem trece vama  la Romania?

IGPF - Vineri, 21 Septembrie 2018 16:43

În conformitate cu prevederile art.1 alin.(1) al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. Minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în țară numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial.

Vă recomandăm să-i perfectați copilului Dvs. acte de călătorie.

Elena - Joi, 20 Septembrie 2018 17:15 - chisinau

Buna ziua ! Am asa o intrebare catre dumneavoastra ! CE trebuie sa faci in caz ca detii o informatie legata de droguri si prostituare!Sau intrun fel esti ca un martor?

Eu vreau sa va adresez aceasta informatie !Si daca e posibil sa fac asta anonim?Informatia este despre o linie raspindita de multe persoane care consuma si se ocupa cu drogurile si plus la asta se prostitueaza?

IGPF - Vineri, 21 Septembrie 2018 08:15

Vă recomandăm să sesizați cazurile la orice Inspectorat de Poliție sau contactați ofițerii de investigații ai Poliției de Frontieră: email -  dis.secretariat@border.gov.md, tel.: 022 259 790.

Mirel - Joi, 20 Septembrie 2018 14:18 - Bucuresti

Buna ziua. Intentionez sa merg la Chisinau in weekendul acesta. Problema este ca voi merge cu masina tatalui meu. Am nevoie de procura sau sunt de ajuns actele masinii? Multumesc

IGPF - Joi, 20 Septembrie 2018 16:05

La traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova cu mijlocul de transport, conducătorul necesită să deţină și să prezinte angajatului Poliției de Frontieră permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare a vehiculului (indiferent cine este proprietarul vehiculului), precum şi asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabile pentru Republica Moldova. 

Totodată, ce ține de introducerea şi scoaterea de către persoanele fizice a mijloacelor de transport auto, înmatriculate în alte state, de/pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, vă sugerăm adresați întrebarea dvs. Serviciului Vamal al Republicii Moldova, la linia de informare call center, tel. +373 (022) 574 111, sau puteți contacta linia de informare prin SKYPE: serviciul.vamal, cât și să vă adresați prin e-mail: callcenter@customs.gov.md

 

Enulescu Iulia - Joi, 20 Septembrie 2018 11:18

Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, daca, in vama Albita - Leuseni, se poate trece granita pe jos, fara autovehicul?

IGPF - Joi, 20 Septembrie 2018 16:06

Vă informăm că, Anexa la Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat dintre Republica Moldova și România, semnat la București, la data de 13 noiembrie 2009, stabilește că, punctele de trecere a frontierei moldo-române sunt de tip rutier și feroviar, respectiv, fiind permisă traversarea frontierei de către persoane, doar cu mijloace de transport.

rRadu - Miercuri, 19 Septembrie 2018 22:09 - cahul

salut avind masina cu numere straine cit timp pot circula pin RM

IGPF - Joi, 20 Septembrie 2018 16:07

Întrebarea dvs. nu ţine de competenţa Poliţiei de Frontieră, vă sugerăm să contactaţi Serviciul Vamal al Republicii Moldova, la linia de informare call center, tel. +373 (022) 574 111 sau puteți contacta linia de informare prin SKYPE: serviciul.vamal, cât și să vă adresați prin e-mail: callcenter@customs.gov.md.

Irina - Miercuri, 19 Septembrie 2018 19:05 - Bălți

Buna! Spuneti va rog eu pot sa ies din tara avind in pasaport familia de pina la casatorie? Sau este nevoie de a face alt pasaport?

IGPF - Joi, 20 Septembrie 2018 16:07

Vă informăm că în conformitate cu art.5 legea nr.273 din  09.11.1994 privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte se consideră nevalabile actele de identitate:

a) cu ajutorul cărora nu poate fi identificat titularul;

b) modificate nelegitim sau cele ce urmează a fi modificate;

c) în care lipsesc unele date reglementate legal sau care nu corespund adevărului;

d) al căror termen de valabilitate a expirat;

      e) ce nu corespund statutului juridic al titularului

      f) ce conţin numărul de identificare de stat al persoanei fizice şi ai căror titulari au renunţat la      acest număr şi la evidenţa automatizată în Registrul de stat al populaţie

    g) care au fost deteriorate, declarate pierdute sau furate.

Astfel, Vă sugerăm să aduceţi actele Dumneavoastră de călătorie în regulă, după schimbarea datelor personale. La traversarea frontierei de stat cu paşaportul pe numele vechi, în cazul în care documentul va deţine statut „nevalabil”, acesta va fi ridicat, şi respectiv veţi fi returnată. Totodată, Vă comunicăm că valabilitatea paşaportului poate fi verificată de orice persoană, accesând http://e-services.md/?q=ro/content/verifisa-statutul-documentului-0

 

Angela - Miercuri, 19 Septembrie 2018 18:53 - Cahul

Buna ziua,eu lucrez in Italia fetita mea de 16 ani e in Moldova cu sora mea---

in vacanta clasa ei pleaca in Romania ,permis trebuie din partea mea numai sau si al tatalui?Tatal e cetatean strain si nu am fost casatoriti dar fetita poarta familia tatalui.

IGPF - Joi, 20 Septembrie 2018 16:08

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial, iar în cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţământul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial.

Informații detaliate referitor la aspectul dat, puteți obține accesând pagina oficială a Poliției de Frontieră, la rubrica „Traversare minori”, http://border.gov.md/docs/traversare_frontiera_minori.pdf

 

Pintilie liliana - Miercuri, 19 Septembrie 2018 13:44 - MDA Soldanesti,Mihuleni

Buna ziua,as vrea sa stiu daca pot procura automobil in Romania si sa plec in Cehia si de ce acte e nevoie?mersi.

IGPF - Joi, 20 Septembrie 2018 16:09

Întrebarea Dvs. nu ține de competența Poliției de Frontieră a Republicii Moldova. Vă sugerăm să contactaţi Poliția de Frontieră a României la pagina oficială http://www.politiadefrontiera.ro/

Ciobanu - Miercuri, 19 Septembrie 2018 11:20 - Căușeni

Bună ziua,  ma pot afla pe teritoriul României timp de 2 săptămâni   cu pașaportul biometric? 

IGPF - Joi, 20 Septembrie 2018 08:29

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. 

Ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere,tranzitare şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. Poliției de Frontieră a României la pagina oficială http://www.politiadefrontiera.ro/

 

Angela Goropceanu - Miercuri, 19 Septembrie 2018 08:39 - Cahul

Buna ziua,este nevoie de permisul ambilor parinti pentru copilul de 16 sa mearga in vacanta cu clasa in Romania ,fetita poarta familia tatei ,nu am fost casatoriti.Multumesc.

IGPF - Joi, 20 Septembrie 2018 08:30

În Republica Moldova conform prevederilor art. 1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în țară numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial.

Informații detaliate referitor la traversarea frontierei de stat de către minori, puteți obține accesând pagina oficială a Poliției de Frontieră, la rubrica „Traversare minori” http://border.gov.md/docs/traversare_frontiera_minori.pdf 

 

Daniil - Miercuri, 19 Septembrie 2018 06:19

Bună ziua, eu având viză poloneză pe un an, şi fiind în Polonia 4 luni, pot eu pleca din Moldova în altă țară europeană?

IGPF - Joi, 20 Septembrie 2018 08:30

Vă informăm că, modul de intrare, şedere şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă recomandăm să adresaţi întrebarea Dvs. autorităţilor competente a țării în care doriți să călătoriți.

Valentina - Miercuri, 19 Septembrie 2018 00:27 - Italia

Buna ziua.Dacă maşina e înmatricolata în Italia şi am plecat cu ea la Moldova prin Romînia iar la intoarcere am plecat prin Ucraina pe la prieteni şi nu am trecut pe la vama moldoveneasca pot să am ceva probleme? 

IGPF - Joi, 20 Septembrie 2018 08:31

Vă informăm că, ce ține de introducerea şi scoaterea de către persoanele fizice a mijloacelor de transport auto, înmatriculate în alte state, de/pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, vă sugerăm adresați întrebarea dvc. Serviciului Vamal al Republicii Moldova, la linia de informare call center, tel. +373 (022) 574 111, sau puteți contacta linia de informare prin SKYPE: serviciul.vamal, cât și să vă adresați prin e-mail: callcenter@customs.gov.md

ion - Marți, 18 Septembrie 2018 16:45 - Chișinău

Buna ziua, pot intra fara pașaport biometric din republica Moldova pe teritoriul României,atita atita timp cit mi se pune pe el viza pentru studii ,și documentul meu se afla la consulatul României?

 

IGPF - Joi, 20 Septembrie 2018 08:31

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente

Ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere,tranzitare şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. Poliției de Frontieră a României la pagina oficială http://www.politiadefrontiera.ro/

 

trofin mihaela - Marți, 18 Septembrie 2018 14:39 - balauresti

buna ziua! O intrebare, eu fiind minora si avind un copil in familia mea pot trece peste hotare neavind probleme. eu fiind insotita de mama

IGPF - Marți, 18 Septembrie 2018 16:03

În Republica Moldova conform prevederilor art. 1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în țară numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial, iar în cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţământul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial.

Dat fiind faptul că Dvs. nu dețineți capacitate de exercițiu deplină, copilul Dvs. va putea traversa frontiera Republicii Moldova doar însoțit de un reprezentat legal (tutore) desemnat de autoritățile competente.

Ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere,tranzitare şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. și autorităților competente din țara în care doriți să călătoriți.

Rusu fiodor - Marți, 18 Septembrie 2018 14:06 - Chisinau

Buna ziua 

Am o intrebare in ce lege sau HG a poliție de frontieră pot gasi unde este indicat cu privire la concediile anuale,concediu anul din cont propriu, concediu de îngrijire a copiilor 

IGPF - Marți, 18 Septembrie 2018 17:00

Vă recomandăm să citiți Legea nr.288 din 16.12.2016 privind funcţionarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (art. 40. Concediile şi modul de acordare a acestora).

natalia - Marți, 18 Septembrie 2018 14:00 - Orhei

Buna ziua, cum aș putea să aflu exact data cînd am ieșit din țară și am revenit cu buletin romanesc, deoarece nu folosesc pasaportul RM , perioada ultimii 5 ani?

mulțumesc anticipat

IGPF - Marți, 18 Septembrie 2018 16:04

nformația cu privire la traversarea frontierei de stat de către persoana fizică sau unitatea de transport se va elibera numai persoanei la care se referă informaţia sau reprezentantului legal al acesteia, precum şi la solicitarea organelor de urmărire penală şi instanţei de judecată în baza unei cereri depuse la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Informaţia cu caracter personal poate fi eliberată altei persoane exclusiv în baza procurii de reprezentare a persoanei în privinţa căreia se solicită informaţia sau în baza mandatului avocatului întrucât datele respective au caracter confidenţial şi sunt prelucrate, protejate în conformitate cu prevederile Legii nr. 133, din 08.07.2011 privind protecţia datelor cu caracter personal.

Cristina - Marți, 18 Septembrie 2018 13:45 - Criuleni

Bună ziua,
As dori să aflu ce de acte are nevoie un cetățean membru UE (România), care dorește să traverseze frontiera de stat (RM) cu vehicol înmatriculat la fel, în România. Menționez că nu persoana dată e posesorul automobilului, are nevoie de comodat și să achite vreo taxă?

IGPF - Marți, 18 Septembrie 2018 16:05

În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr.765 din 18.09.2014 cu privire la aprobarea listei documentelor de călătorie acceptate pentru traversarea de către străini a frontierei de stat a Republicii Moldova, cetăţenii României pot traversa frontiera de stat a Republicii Moldova în baza următoarelor documente de călătorie: paşaport simplu; paşaport diplomatic; paşaport de serviciu; titlul de călătorie (document eliberat de misiunile diplomatice şi consulatele României cetăţenilor români ce nu posedă documentele de călătorie valabile - numai pentru întoarcerea în ţară din străinătate); carnet de marinar; carte de identitate de formatul ID1, ID2 (TD-1, TD-2, conform standardelor ICAO), inclusiv biometrică.

La traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova cu mijlocul de transport, conducătorul necesită să deţină și să prezinte angajatului Poliției de Frontieră permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare a vehiculului (indiferent cine este proprietarul vehiculului), precum şi asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabile pentru Republica Moldova.

Totodată, ce ține de introducerea şi scoaterea de către persoanele fizice a mijloacelor de transport auto de/pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, vă sugerăm adresați întrebarea dvc. Serviciului Vamal al Republicii Moldova, la linia de informare call center, tel. +373 (022) 574 111, sau puteți contacta linia de informare prin SKYPE: serviciul.vamal, cât și să vă adresați prin e-mail: callcenter@customs.gov.md 

Daniela - Luni, 17 Septembrie 2018 22:40 - Chisinau

Buna seara,

As dori sa aflu daca apatridul, detinator de TRAVEL DOCUMENT ( eliberat de catre USA ) este obligat sa posede si VISA pentru a intra in RM? Care e modalitatea de traversare a frontierei RM pentru apatrizi?Multumesc.

IGPF - Marți, 18 Septembrie 2018 16:05

Vă informăm că în conformitate cu art.3 al Legii Nr. 257 din 01.11.2013 privind resortisanţii statelor terţe care au obligaţia deţinerii unei vize şi resortisanţii statelor terţe care sânt exoneraţi de obligativitatea deţinerii unei vize la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova, resortisanţii(cetățeni, refugiați,apatrizi) Statelor Unite ale Americii sânt exoneraţi de obligativitatea deţinerii unei vize la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova, având drept de şedere de până la 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, ceea ce implică luarea în considerare a ultimei perioade de 180 de zile precedente fiecărei zile de şedere.

Angela - Luni, 17 Septembrie 2018 22:22 - Chișinău

Buna seara,am o întrebare! Mi-am făcut pasaport roman temporar deoarece aveam foarte puțin timp la dispoziție însă paralel am depus și la pașaport pe 5 ani. As dori sa știu cît timp se păstrează pașaportul in oficiu? Am deja citeva luni de cînd am depus insa nu reușesc să plec sa mi-l ridic...Va mulțumesc anticipat!

IGPF - Marți, 18 Septembrie 2018 16:06

Întrebarea Dvs. nu ține de competența Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Vă sugerăm să contactați autoritățile competente din România. 

nadejda - Luni, 17 Septembrie 2018 17:14 - Telenesti

Buna ziua 
Spunetimi va rog cum pot afla daca am deport spre UE sau nu ?

 

IGPF - Marți, 18 Septembrie 2018 16:06

Furnizarea informaţiei despre existenţa sau inexistenţa interdicţiei de a părăsi ţara aplicată faţă de persoane şi mijloace de transport, se va efectua în baza unei cereri personale formulate într-o formă liberă, adresate Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în care obligatoriu vor fi indicate datele de identitate ale persoanei sau a mijlocului de transport pe care se solicită informaţia, adresa şi numărul de telefon al solicitantului. Totodată, la cerere este necesar de a anexa copia actului de identitate a solicitantului şi a persoanei, după caz, la care se referă informaţia, copia certificatului de înmatriculare a mijlocului de transport, precum şi, după caz, copia actului ce atestă dreptul solicitantului de a reprezenta interesele persoanei la care se referă informaţia sau a proprietarului/posesorului legal al mijlocului de transport. Anexarea actelor enumerate sunt obligatorii, deoarece informaţia solicitată constituie date cu caracter personal, care sunt prelucrate şi protejate în conformitate cu prevederile Legii nr.133 din 08.07.2011 „privind protecţia datelor cu caracter personal". Informaţia solicitată se furnizează în termen de cel mult 15 zile și se preia personal de la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Totodată, Vă comunicăm că Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova nu dispune de informaţii privind interdicţiile aplicate de alte state.

Daniela - Luni, 17 Septembrie 2018 17:06 - Chisinau

buna ziua, vreau sa știu dacă am voie sa trec vama fără procura chiar in ziua cind fac majoratul?

IGPF - Marți, 18 Septembrie 2018 16:07

În conformitate cu alin.(1) art.20 Cod Civil al Republicii Moldova din 06.06.2002, capacitatea deplină de exerciţiu începe la data când persoana fizică devine majoră, adică la împlinirea vârstei de 18 ani.

Respectiv, în baza documentelor valabile veți putea traversa frontiera de stat a Republicii Moldova fără careva impedimente.

Gheorghe - Luni, 17 Septembrie 2018 14:58 - Chisinau

Bună ziua doresc sa aduc o mașină la piese din Regatul Unit în Republica Moldova care este procedura și de ce acte am nevoie va mulțumesc mult

IGPF - Marți, 18 Septembrie 2018 16:07

La traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova cu mijlocul de transport, conducătorul necesită să deţină și să prezinte angajatului Poliției de Frontieră permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare a vehiculului (indiferent cine este proprietarul vehiculului), precum şi asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto valabilă pentru Republica Moldova.

Totodată, ce ține de introducerea şi scoaterea de către persoanele fizice a mijloacelor de transport auto, înmatriculate în alte state, de/pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, vă sugerăm să vă adresați Serviciului Vamal al Republicii Moldova, la linia de informare call center, tel. +373 (022) 574111, sau puteți contacta linia de informare prin SKYPE: serviciul.vamal, cât și să vă adresați prin e-mail: callcenter@customs.gov.md

Victor - Luni, 17 Septembrie 2018 13:20 - Straseni

Buna ziua,

Detin Permesso di soggiorno eliberat de catre statul Italian fara termen de valabilitate. Acum sunt in Republica Moldova si intentionez sa fac o calatorie impreuna cu familia pe traseul Transfagarasan insa pasaportul RM este expirat. Pot traversa horarele RM in Romania doar cu Permesso di soggiorno?

Multumesc anticipat

IGPF - Marți, 18 Septembrie 2018 09:22

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. 

Vă recomandăm să vă perfectați actele de călătorie.

Mirela - Luni, 17 Septembrie 2018 10:56 - Bucuresti

Buna ziua!As dori va rog sa imi spuneti cam cat dureaza sa primesc un raspuns din partea vamei pentru trimiterea unui colet in Elvetia prin intermediul UPS-ului.Ma chinui de vinerea trecuta sa trimit un cadou si nici pana astazi nu am reusit dupa ce eu am achitat contravaloarea transportului catre UPS.Multumesc frumos

IGPF - Marți, 18 Septembrie 2018 09:23

Întrebarea Dvs. nu ține de competența Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Vă sugerăm să contactați organele vamale ale României.

 • baner_guvern_md
 • baner_moldova_md
 • baner_parlament_md
 • baner_presedinte_md
 • banner_MAI
 • bb1_igp2
 • bb2_protectie civila
 • bb3_carabinieri
 • bb4_biroul migratie si azil
 • bb5_academia stefan cel mare
 • bb6_dinamo1
 • cnpdcp
 • vama
 • vy_moficial