Sinteza activității de frontieră, raportată de către DR Nord

.

 MG 0124Realizări, priorități, statistici și provocări au fost subiectele analizate ieri, 17 ianuarie curent,  în cadrul ședinței  de totalizare a activității de referință pentru anul 2019. Evenimetul  s-a  desfășurat la sediul Direcției regionale Nord,  fiind prezidat de  conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

În debutul  întrevederii au fost prezentate prioritățile privind coordonarea, controlul și răspunderea pentru întreaga activitate a structurilor subordonate cu privire la supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat.

S-a exprimat importanța cooperării eficiente cu instituţiile de frontieră din statele vecine, cu administrația locală și alți reprezentați cu tangențe  similare pe subiecte de interes comun.
O atenție deosebită s-a oferit prevenirii/ depistării şi contracarării încălcărilor la frontiera de stat, a factorilor ce influențează negativ controlul frontierei, organizarea activității ținând cont de situația curentă, prezența forțelor, echiparea cu mijloace speciale şi coordonarea situației operative, identificarea soluțiilor de ameliorare a divergențelor apărute în activitatea de serviciu.

Cifrele care reprezintă rezultatele Direcției regionale Nord sunt: numărul patrulelor dislocate pentru supravegherea hotarului au crescut cu 8%, la fel și patrulările comune cu Ucraina și România au cunoscut o creștere cu 11 % față de aceeași perioadă a anului trecut.
O tendință în scădere s-a înregistrat la indicatorul:
Fluxul de persoane - 8%;
Fluxul mijloacelor de transport - 10%;
Migrația ilegală - 13%;
Contrabanda - 41% (de la 130 cazuri consemnate în 2018 la 81 incidente pentru anul 2019);
Traversarea ilegală necontrolată - 8% (de la 36 de cazuri în 2018 la 33 cazuri în 2019).

Indici în creștere au fost înscriși la capitolul: neautorizarea traversării frontierei de către persoane - 10%, consemne - 17%; de asemenea numărul de cetățeni care au încălcat legislația de frontieră - 13% și contravențiile constate - 16%.

Șeful Poliției de Frontieră, Corneliu Groza și-a  exprimat rezervarea față de prezentarea informațiilor în unele aspecte de activitate. A transmis aprecieri reprezentanților locali pentru receptivitate și buna cooperare cu instituția de frontieră. A analizat volumul de lucru, indicii și capacitățile operaționale înregistrate pe parcursul anului precedent specificând unele recomandări asupra celor vizate. S-a bifat lacunele, riscurile și acțiunile care necesită o remediere imediată pentru organizarea și desfășurarea domeniului de activitate, în special supravegherea zonelor de responsabilitate a sectoarelor din subordine.

La finalul alocuțiunii, domnul Corneliu Groza a menționat importanța atitudinii polițistului de frontieră oriunde s-ar afla, la locul de muncă sau pe stradă. "De noi depinde responsabilitatea cetățenilor față de respectarea legislației Republicii Moldova și rolul pe care ni-l impunem în calitate de angajat profesionalist.
Îndemn pe cei cu funcții de conducere, care-și desfășoară atribuțiile în birouri să realizeze mai multe ieșiri în teritoriu pentru a observa, a înțelege, a analiza și a soluționa problemele apărute pe parcurs, inclusiv pentru a oferi suport polițiștilor de frontieră din subordine.", a concis șeful Poliție de Frontieră.

Ulterior, au fost inspectate sediile Sectoarelor Poliției de Frontieră Briceni și Soroca care, în prezent se află în reconstrucție capitală.

De asemenea, domnul Corneliu Groza a fost invitat să viziteze Școala de Box din satul Grimancăuți, raionul Briceni, unde se antrenează sportivii autorității de frontieră. Dumnealui a apreciat condițiile, programul și ambiția echipei de a cuceri ringul.

 MG 0090 MG 0098 MG 0168 MG 0225 MG 0282viber image 2020-01-18 11-53-08

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter
 • baner_guvern_md
 • baner_moldova_md
 • baner_parlament_md
 • baner_presedinte_md
 • banner_MAI
 • bb1_igp2
 • bb2_protectie civila
 • bb3_carabinieri
 • bb4_biroul migratie si azil
 • bb5_academia stefan cel mare
 • bb6_dinamo1
 • cnpdcp
 • vama
 • vy_moficial