Situația la frontieră, bilanțul săptămânii

.

IMG 1495În perioada 29 octombrie – 4 noiembrie 2018, la ”frontiera verde" și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 187 de evenimente, cu documentarea a 198 de persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova, după cum urmează:
- 41 de încălcări a regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
- 45 de cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul R. Moldova;
- 98 de conducători auto au ignorat regulile de transportare și de folosire a vinietelor;
- trei tentative de trafic ilicit de bunuri.

Au fost declanșate 132 de consemne, dintre care șapte pe INTERPOL, iar 125 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.

În decursul săptămânii precedente, 52 de cetăţeni străini, dar și 45 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova. Un cetățean moldovean a fost deportat din Uniunea Europeană.

Activitatea de constatare şi examinare a contravenţiilor în cadrul subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 55 de procese verbale înscrise, cu aplicarea amenzilor în sumă de 341 300 și încasarea amenzilor de 161 975 lei.

Polițiștii de frontieră au avut nouă întrevederi cu reprezentanții autorităților de frontieră ale Ucrainei și României, în scopul schimbului de informații și de primire-predare a infractorilor.

Pe parcursul săptămânii trecute, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 360 018 traversări, dintre care un număr mai mare – 180 324 treceri pe sensul de ieșire din Republica Moldova, iar traficul unităților de transport a prezentat o valoare de 89 198 traversări, fiind semnalat un număr mai mare de autovehicule cu numere de înmatriculare moldovenești – 47 513 traversări.
Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost:
PTF Leușeni – 64 981 traversări persoane,
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 43 612 traversări persoane,
PTF Otaci – 40 977 traversări persoane,
PTF Sculeni – 38 187 traversări persoane,
PTF Giurgiulești-Galați – 26 249 traversări persoane,
PTF Criva – 18 330 traversări persoane,
PTF Cahul – 17 473 traversări persoane,
PTF Palanca – 15 826 traversări persoane,
PTF Costești – 12 656 traversări persoane,
PTF Tudora – 11 085 traversări persoane.

Cea mai aglomerată zi din săptămâna precedentă a fost ziua de sâmbătă, 3 noiembrie 2018, fiind semnalat un flux de 62 453 traversări persoane. Din totalul de traversări un număr mai mare a fost pe sensul de intrare în țară – 31 747 traversări, cât și înregistrate mai multe treceri ale cetățenilor moldoveni – 38 911 traversări.

!!! Atenționăm călătorii că de astăzi, 5 noiembrie și până în data de 21 decembrie curent, punctul de trecere Palanca nu va funcționa în legătură cu finisarea lucrărilor de construție conform planului general în zona dată. Fluxul de călători și mijloace de transport va fi direcționat prin cel mai apropiat punct de trecere Tudora-Starokazacie.
Totodată, prin punctele de trecere de tip debarcader ”Cosăuți-Iampoli”(internațional), ”Soroca-Țekinovka”(interstatal, local) și "Vasilcău-Velikaia Koşniţa"(local) se va permite trecerea frontierei de stat în intervalul orelor 07:00 – 17:00, fiind micșorat programul de lucru cu două ore.
Din data de 2 noiembrie curent și pe parcursul a două luni de zile, trecerea frontierei moldo-ucrainene prin punctul de trecere „Otaci-Moghilev-Podolsk” va fi îngreunată din cauza unor schimbări de deplasare pe teritoriul Ucrainei. Conform unei informări parvenite de la Serviciul Vamal al Ucrainei, în punctul de trecere ucrainesc au fost lansate lucrările de reparație a pistelor, inclusiv a teritoriului acestuia. Astfel că toate tipurile de mijloace de transport o să fie redirecționate doar pe o singură direcție şi în regim dozat, fapt ce va crea unele schimbări în trafic și creșterea timpilor de așteptare.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
 verificarea valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
 tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor în punctele de trecere.
 consultarea aplicației ”TRAFIC ONLINE” de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei (rutier) pentru autoturisme.
 manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter
 • baner_guvern_md
 • baner_moldova_md
 • baner_parlament_md
 • baner_presedinte_md
 • banner_MAI
 • bb1_igp2
 • bb2_protectie civila
 • bb3_carabinieri
 • bb4_biroul migratie si azil
 • bb5_academia stefan cel mare
 • bb6_dinamo1
 • cnpdcp
 • vama
 • vy_moficial