Situația la frontieră, bilanțul săptămânii

.

IMG 1547În perioada 2 – 8 iulie 2018, la ”frontiera verde" și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 78 de evenimente, cu documentarea a 87 de persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova, după cum urmează:
- 42 de încălcări a regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
- 23 de cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul R. Moldova;
- cinci conducători auto au ignorat regulile de transportare a călătorilor și mărfurilor;
- opt tentative de trafic ilicit de bunuri.

Au fost declanșate 148 de consemne, dintre care 14 pe Interpol, iar 134 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.

În decursul săptămânii precedente, 41 de cetăţeni străini, dar și 38 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova. La trei cetățeni moldoveni nu s-a autorizat intrarea în Federația Rusă.

Activitatea de constatare şi examinare a contravenţiilor în cadrul subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 76 de procese verbale înscrise, cu aplicarea amenzilor în sumă de 30 650 și încasarea amenzilor de 13 225 lei.

Polițiștii de frontieră au avut șapte întrevederi cu reprezentanții autorităților de frontieră ale Ucrainei și României, în scopul schimbului de informații și de primire-predare a infractorilor.

Pe parcursul săptămânii trecute, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 470 203 traversări, dintre care un număr mai mare – 239 682 treceri pe sensul de intrare în Republica Moldova, iar traficul unităților de transport a prezentat o valoare de 101 435 traversări, fiind semnalat un număr mai mare de autovehicule cu numere de înmatriculare moldovenești – 51 263 traversări.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost:
PTF Leușeni – 73 995 traversări persoane,
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 73 534 traversări persoane,
PTF Otaci – 48 260 traversări persoane,
PTF Sculeni – 41 993 traversări persoane,
PTF Giurgiulești-Galați – 38 124 traversări persoane,
PTF Cahul – 34 979 traversări persoane,
PTF Palanca – 20 439 traversări persoane,
PTF Tudora - 20 023 traversări persoane,
PTF Criva – 18 533 traversări persoane,
PTF Costești – 15 490 traversări persoane.

Cea mai aglomerată zi din săptămâna precedentă a fost ziua de duminică, 8 iulie 2018, fiind semnalat un flux de 80 359 traversări persoane, cu un număr mai mare de treceri pe sensul de intrare în țară – 43 101 traversări, cât și înregistrate mai multe treceri ale cetățenilor moldoveni – 46 733 traversări.

Măsurile suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier în perioada estivală:
 suplimentarea numărului de polițiști de frontieră;
 formarea grupelor mixte de specialiști din cadrul IGPF, pregătite să intervină cu suportul necesar în cele mai solicitate puncte de trecere;
 aplicarea tehnicii portative de citire a documentelor de călătorie, inclusiv a mijloacelor speciale de control la frontieră;
 redirecționarea traficului pe arterele libere, cât și deschiderea circulației pentru familiile cu copii pe pista Corpului Diplomatic;
 intensificarea conlucrării și schimbului reciproc de informații cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
 verificarea valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
 tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor în punctele de trecere.
 consultarea aplicației ”TRAFIC ONLINE” de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei (rutier) pentru autoturisme.
 manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter
 • baner_guvern_md
 • baner_moldova_md
 • baner_parlament_md
 • baner_presedinte_md
 • banner_MAI
 • bb1_igp2
 • bb2_protectie civila
 • bb3_carabinieri
 • bb4_biroul migratie si azil
 • bb5_academia stefan cel mare
 • bb6_dinamo1
 • cnpdcp
 • vama
 • vy_moficial