Galina - Monday, 18 March 2019 23:43 - Soroca

Buna ziua, puteti să-mi spuneți dacă pot merge în altă tara cu copilul meu de 7 luni dacă tată este peste hotare. E nevoie de acordul lui?

Elena - Monday, 18 March 2019 23:31 - Cimislia

Buna ziua. In cazul in care detin pasaport biometric, si vreau sa merg in vizita in Europa la o ruda (nu detin invitatie), ce documente confirnative as avea nevoie la iesire din tara pentru a evita orice experienta negativa. Multumesc. 

Lucia - Monday, 18 March 2019 20:56 - Uk

Buna ziua, doresc sa calatoresc din Uk in Republica Moldova cu 2 copii minori pentru 2 luni.Atat eu cat si copiii detinem DOAR pasapoarte romanesti. Intrebarea este: o sa am nevoie de procura din partea tatalui? Va multumesc!

Ana Mardare - Monday, 18 March 2019 19:27 - Køge

Buna ziua

Sotul meu este nascut in rusia dar traeste in Danemarca de copil. Nu are nici un pasaport. Adica danez e in asteptare si rus e expirat de multi ani unde nu la prelungit. Poate intra cu permisul de sedere danez sau permisul de conducere danez in Tara Moldova?

Ana Mardare - Monday, 18 March 2019 19:17 - Køge

Buna ziua

Nepoata mea de 17 ani este in vizita la mine in Danemarca(eu locuiesc in Danemarca).  Am iesit din tara cu procura pe mine facuta la notar in tara impreuna cu mama fetei. Acum ca sa mearga inapoi in tara din Danemarca in Moldova poate sa mearga singura sau trebuie sa o insotesc?

Multumesc anticipat si astept raspunsul

NICOLETA - Monday, 18 March 2019 19:07 - BUCURESTI

Buna ziua,vrem sa plecam in concediu in Bulgaria iar fetitei ii va expira pasaportul in ziua  in care ne vom intoarce in tara,vreau sa va intreb daca voi avea probleme la vama?

Ion - Monday, 18 March 2019 14:14 - Hincesti

Bună ziua doresc sa intreb plec in italia si înapoi ma intorc cu o mașină cu numere italiene de ce acte am nevoie pentru a trece vama (procură  sau inregistrata direct pe numele meu)

IGPF - Monday, 18 March 2019 16:52

La traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova cu mijlocul de transport, conducătorul necesită să deţină și să prezinte angajatului Poliției de Frontieră permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare a vehiculului(indiferent cine este proprietarul vehiculului), precum şi asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabilă pentru Republica Moldova.

Totodată, vă informăm că regulile de introducere și scoatere a mijloacelor de transport (înmatriculate în alte state) in/din RM şi plasarea acestora în anumite regimuri vamale este de competența Serviciului Vamal al RM. Respectiv, vă sugerăm adresați întrebarea dvs. Serviciului Vamal al Republicii Moldova, la linia de informare call center, tel. +373 (022) 574 111, sau puteți contacta linia de informare prin SKYPE: serviciul.vamal, cât și să vă adresați prin e-mail: callcenter@customs.gov.md

 

Nadejda - Monday, 18 March 2019 12:49 - Hincesti

Buna ziua!

Ma aflu in UE de aproximativ 3 luni urmează să ma intorc in tara 

In timpul apropiat ma căsătoresc vreau sa stiu după ce fac alt pasaport cu schimbare de nume pot iesi din țară liber sau tot trebuie sa stau 3 luni?

IGPF - Monday, 18 March 2019 16:52

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente.

Ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorităților competente ale statului în care aveți intenția de a vă deplasa.

 

Burladean - Monday, 18 March 2019 09:52 - Cosnita

Pot merge in excursie pe 3 zile in Rominia cu pasaport strain dar nu este biometric?

IGPF - Monday, 18 March 2019 16:52

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente.

În cazul călătoriei în UE cu paşaport ordinar (non biometric) cetăţenii Republicii Mopldova trebuie sa aplice pentru viza naţională a statului membru UE unde doresc să călătorească.

 Mai multe informații referitor la libera circulație în spațiul Uniunii Europene puteți găsi accesând: http://border.gov.md/index.php/ro/novisa sau http://border.gov.md/index.php/ro/visaeu

 

Alexandru - Sunday, 17 March 2019 17:31 - Fălești

Buna ziua! Eu am facut procura pe un copil eu pot sa ma întorc în Moldova fara el sau trebue cu el sa ma întorc?

IGPF - Monday, 18 March 2019 16:52

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente, iar minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial. În declaraţie se indică scopul călătoriei, durata acesteia şi ţara de destinaţie.

Luminita - Sunday, 17 March 2019 12:49 - Chisinau

buna ziua,sunt căsătorită cu un cetățean roman și ne aflam in Italia și avem un copil împreuna....copilul având pașaport roman ..eu pierzand pașaportul trebuie sa îmi fac pașaport alb..întrebarea mea este dacă pot trece vama la aeroport cu copilul având pașaport alb??

IGPF - Monday, 18 March 2019 16:53

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente, iar minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali.

Totodată, în conformitate cu prevederile art.11 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de domiciliul sau reşedinţa acestora, care se află în străinătate şi nu sînt în posesia unui document de călătorie valabil pentru revenirea în Republica Moldova au dreptul de a intra în Republica Moldova în baza titlului de călătorie eliberat de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale Republicii Moldova. Detalii referitor la eliberarea Titlului de călătorie a RM puteți obține accesând: http://www.mfa.gov.md/informatii-cetatenii-rm/titluri-calatorii/.

 

Vera - Sunday, 17 March 2019 11:31 - Chisinau

Buna am credite la Moldova si mai dat in judecata un egzecutor am dat in cautare cind vin la Moldova la vama pot sa am probleme decretinere

IGPF - Monday, 18 March 2019 16:53

Furnizarea informațiilor privind existența/inexistența consemnelor la frontieră, instituite în privința persoanelor fizice sau mijloacelor de transport se efectuează în conformitate cu prevederile Instrucţiunilor privind eliberarea informației cu privire la traversarea frontierei de stat de către persoane fizice sau unități de transport, informației statistice cu privire la traversarea frontierei de stat de către persoane fizice cu mijloace de transport și informației privind existența/inexistența consemnelor la frontieră, aprobate prin Ordinul șefului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră nr. 596 din 25 septembrie 2018 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 400-409, art. 1580)

Aceste informații oficiale cu accesibilitate limitată se pun la dispoziție gratuit în baza unei cereri scrise în formă liberă, adresate Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. 

Cererea privind eliberarea informațiilor se întocmește citeţ, cu litere de tipar, separat pentru fiecare persoană sau unitate de transport și se semnează olograf sau cu semnătura electronică avansată calificată, în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (1) din Legea nr. 91 din 29 mai 2014 privind semnătura electronică şi documentul electronic.

La cererea depusă de către persoana fizică se anexează următoarele înscrisuri, după caz:

- copia buletinului de identitate atunci cînd se solicită eliberarea extraselor ce conțin informații oficiale cu accesibilitate limitată ce vizează însăși solicitantul;

- în cazul în care cererea privind eliberarea informațiilor este depusă de reprezentantul titularului de drepturi/avocat, aceasta se completează și se semnează de reprezentant/avocat cu anexarea copiilor buletinelor de identitate ale reprezentantului/legitimației de avocat și reprezentatului, copiei procurii/mandatului avocatului, autentificate în modul corespunzător și care să ateste dreptul de a solicita și primi informații de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră;

- copia buletinului de identitate, copia certificatului de înmatriculare a vehiculului sau altui act ce atestă dreptul de posesie sau de folosință asupra vehiculului, în cazul solicitării informațiilor ce țin de mijloacele de transport.

La cererea persoanei juridice se anexează următoarele înscrisuri, după caz:

- copia certificatului de înregistrare a unității de drept, copia certificatului de înmatriculare a vehiculului sau altui act ce atestă dreptul de posesie sau de folosință asupra vehiculului;

 - copia autentificată a procurii emise de către persoana juridică în cazul depunerii cererii prin reprezentant, copia certificatului de înregistrare a unității de drept, copia certificatului de înmatriculare a vehiculului sau altui act ce atestă dreptul de posesie sau de folosință asupra vehiculului.

Extrasul din Sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră ce atestă existența/inexistența consemnelor la frontieră este perfectat în termen de pînă la 15 zile lucrătoare și este eliberat exclusiv:

a) solicitantului la prezentarea actului de identitate;

b) reprezentantului solicitantului, cu prezentarea originalului procurii autentificate, în modul stabilit.

 

Ivan - Friday, 15 March 2019 20:33 - Soroca

Buna as vrea sa aflu daca am stat in Romania mai mult de 90 de zile . Cu 3 zile mai mult Atunci in RM trebuie neaparat sa stau Zilele intirziate?

IGPF - Monday, 18 March 2019 16:53

Vă informăm în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/399 al PE şi al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen), resortisanţii ţărilor terţe se pot afla pe teritoriul statelor membre pentru o perioadă de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, ceea ce implică luarea în considerare a ultimei perioade de 180 de zile precedente fiecărei zile de şedere. Pentru o ședere prelungită cetățenii Republicii Moldova au obligativitatea deținerii unei vize sau a unui permis de ședere.

Suplimentar, vă informăm că, termenul de aflare în spaţiul unic european poate fi calculat prin utilizarea calculatorului Schengen, accesând pagina WEB: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/schengen_calculator_en.html

 

Maria - Friday, 15 March 2019 18:54 - Italia

Buna seara ce inseamna obligatia de sedere de fiecare data cand trec frontiera trebuie sa declar unde locuiesc? va multumesc 

 

IGPF - Monday, 18 March 2019 16:53

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. 

Modul de intrare, şedere,tranzitare şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia.

 

Gina Ghencea - Friday, 15 March 2019 17:43 - Cluj-Napoca

Bună ziua am o intrebare, daca detin doar pasaport biometric si detin flotant pe teritoriul Romaniei cit timp ma pot afla pe teritoriul lor ? 

IGPF - Monday, 18 March 2019 16:54

Vă informăm în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/399 al PE şi al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen), resortisanţii ţărilor terţe se pot afla pe teritoriul statelor membre pentru o perioadă de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, ceea ce implică luarea în considerare a ultimei perioade de 180 de zile precedente fiecărei zile de şedere. Pentru o ședere prelungită cetățenii Republicii Moldova au obligativitatea deținerii unei vize sau a unui permis de ședere.

Suplimentar, vă informăm că, termenul de aflare în spaţiul unic european poate fi calculat prin utilizarea calculatorului Schengen, accesând pagina WEB: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/schengen_calculator_en.html.

Ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere,tranzitare şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. Poliției de Frontieră a României la pagina oficială http://www.politiadefrontiera.ro/

 

Ina - Friday, 15 March 2019 12:44 - Canada

Copil minor (cetatenie MD,cetatenie Canadiana) vrea sa vina vara la bunei in Moldova. Copilul iesa/intra in tara fara parinti cu pasaport canadian si procura canadiana insotit de un adult pe care este facuta procura canadiana. Poate cineva sa confirme daca sunt suficiente aceste documente anume la iesire din tara? Mersi anticipat

IGPF - Monday, 18 March 2019 16:54

Dat fiind faptul că Canada nu face parte din Convenţiei cu privire la suplimare a cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine încheiate la Haga la 05.10.61, este necesar efectuarea procedurii de supralegalizare de către misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale Republicii Moldova aflate peste hotare.

Johann-Cristian Wagner - Friday, 15 March 2019 11:18 - Alba Iulia, ALba

Buna ziua! Urmatorul scenariu face referire la un sofer care lucreaza la firma noastra: Am o scurta intrebare - buletinul soferului expira duminica, 17.03.2019. Nu este timp necesar pentru elaborarea unei carti de identitate noi -  vrem sa il trimitem in cursa cu plecare maine. Totusi, soferul detine pasaport valabil. Poate soferul in cauza efectua o cursa tur - retur de Germania doar cu pasaportul valabil ? Este nevoie imperativa si de C.I valabila ? Acesta o sa fie expirat pe durata cursei in cauza - el se va intoarce la finalul saptamanii viitoare. Multumesc anticipat pentru un raspuns. O zi buna.

 

IGPF - Monday, 18 March 2019 16:47

În conformitate cu prevederile art.1 alin.(1) al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. Ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorităților competente ale statului în care aveți intenția de a vă deplasa.

Balica florian - Friday, 15 March 2019 11:00 - Brasov

Buna,eu sunt cetățean român,iar prietena mea  din RM,avem un copil împreună, l-am recunoscut în certificat,i-am facut pașaport,prietena poate trece vama fără mine l,multumesc...

IGPF - Monday, 18 March 2019 16:47

Vă informăm că conform prevederilor art. 1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial.

Dan - Friday, 15 March 2019 10:30 - Chisinau

Buna ziua,

O ruda din Germania vrea sa-mi transmita cadou un instrument muzical in valoare de 500euro.

Pot aparea intrebari legate de devamare la trecerea granitei?

IGPF - Monday, 18 March 2019 16:48

întrebarea dvs. nu ţine de competenţa Poliţiei de Frontieră, vă sugerăm să contactaţi Serviciul Vamal al Republicii Moldova, la linia de informare call center, tel. +373 (022) 574 111 sau puteți contacta linia de informare prin SKYPE: serviciul.vamal, cât și să vă adresați prin e-mail: callcenter@customs.gov.md.

Magda - Friday, 15 March 2019 09:59 - Suceava

Buna! Pentru a merge in Ucraina cu masina mamei mele, care nu va fi cu mine in masina, am nevoie de un act ca sa pot trece granita? Multumesc!

IGPF - Monday, 18 March 2019 16:48

La traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova cu mijlocul de transport, conducătorul necesită să deţină și să prezinte angajatului Poliției de Frontieră permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare a vehiculului (indiferent cine este proprietarul vehiculului), precum şi asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabilă pentru ţara de destinaţie.

Totodată ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere,tranzitare şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorităților competente ale Ucrainei.

 

maria - Friday, 15 March 2019 09:46 - Bistrita

buna ziua, am rugamintea sa ma ajutati cu o informatie.

Vreau sa plec in Chisinau cu masina mamei mele, am nevoie de procura sau contract de comodat ?

Multumesc

IGPF - Monday, 18 March 2019 16:48

Totodată, Vă comunicăm că potrivit prevederilor pct.10 subpct.2, al Regulamentului circulaţiei rutiere aprobat prin Anexa nr.1 la Hotărârea de Guvern nr.357 din 13.05.2009, conducătorul mijlocului de transport necesită să deţină asupra sa certificatul de înmatriculare (înregistrare) a vehiculului, eliberat pe numele acestuia în modul stabilit ori certificatul de înmatriculare (înregistrare) a vehiculului însoţit de un alt document (procură, mandat, contract de comodat) ce atestă dreptul la utilizarea lui sau, după caz, certificatul de înmatriculare (înregistrare) eliberat pe numele persoanei juridice şi foaia de parcurs, precum şi asigurare obligatorie de răspundere civilă auto externă Carte Verde, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie.

Ivan - Friday, 15 March 2019 03:29 - Soroca

Bună , aş vrea să pun aşa o intrebare , eu am depaşit norma de 90 de zile am stat cu 4 zile în plus . Intrebarea constă in aia pot să intru in Romania pe data pe care trebuia să ies sau să stau plus 4 zile in RM?.

IGPF - Monday, 18 March 2019 16:49

În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/399 al PE şi al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen), resortisanţii ţărilor terţe se pot afla pe teritoriul statelor membre pentru o perioadă de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, ceea ce implică luarea în considerare a ultimei perioade de 180 de zile precedente fiecărei zile de şedere. 

Suplimentar, vă informăm că, termenul de aflare în spaţiul unic european poate fi calculat prin utilizarea calculatorului Schengen, accesând pagina WEB: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/schengen_calculator_en.html.

 

Oxana - Thursday, 14 March 2019 22:42 - Irlanda

Buna seara! Sintem o familie care consta din 2 adulti si 2 copii. Parintii au pasapoarte romanesti si copii irlandeze. Am procurat bilete sa plecam pe toata vara acasa si 2 saptamini di septembrie si tocmai acuma am realizat ca copii nu pot sta mai mult de 90 de zile. Ce putem face in cazul asta? 

Multumim anticipat

IGPF - Monday, 18 March 2019 16:49

În conformitate cu prevederile art.11 alin.(1) lit.a) al Legii nr.1024 din 02.06.2000 cetățeniei Republicii Moldova, este considerat cetăţean al Republicii Moldova copilul născut din părinţi, ambii sau unul dintre care, la momentul naşterii copilului, este cetăţean al Republicii Moldova.

Reieșind din cele expuse, în cazul în care părinții dețin cetățenia Republicii Moldova copii nu vor cădea sub incidența prevederilor legislației ce reglementează termenul de aflare a străinilor pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Alexandru - Thursday, 14 March 2019 19:18 - Drochia. Sofia

Vrau sa aflu daca pot sa ies din tara daca nu am iterdictie?cum sa aflu?

 

IGPF - Monday, 18 March 2019 16:49

Furnizarea informaţiei despre existenţa sau inexistenţa interdicţiei de a părăsi ţara aplicată faţă de persoane şi mijloace de transport, se va efectua în baza unei cereri personale formulate într-o formă liberă, adresate Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în care obligatoriu vor fi indicate datele de identitate ale persoanei sau a mijlocului de transport pe care se solicită informaţia, adresa şi numărul de telefon al solicitantului. Totodată, la cerere este necesar de a anexa copia actului de identitate a solicitantului şi a persoanei la care se referă informaţia, copia certificatului de înmatriculare a mijlocului de transport, precum şi copia actului ce atestă dreptul solicitantului de a reprezenta interesele persoanei la care se referă informaţia sau a proprietarului/posesorului legal al mijlocului de transport. Anexarea actelor enumerate sunt obligatorii, deoarece informaţia solicitată constituie date cu caracter personal, care sunt prelucrate şi protejate în conformitate cu prevederile Legii nr.133 din 08.07.2011 „privind  protecţia datelor cu caracter personal". Informaţia solicitată v-a fi furnizată în termen de cel mult 15 zile şi v-a fi preluată personal de la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Sergiu - Thursday, 14 March 2019 16:45 - Chisinau

Buna ziua. Daca autoturismul nui inregistrat pe numele meu, am procura generala, pot trece frontiera de stat?

IGPF - Monday, 18 March 2019 16:49

La traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova cu mijlocul de transport, conducătorul necesită să deţină și să prezinte angajatului Poliției de Frontieră permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare a vehiculului (indiferent cine este proprietarul vehiculului), precum şi asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabile pentru ţara de destinaţie.

 • baner_guvern_md
 • baner_moldova_md
 • baner_parlament_md
 • baner_presedinte_md
 • banner_MAI
 • bb1_igp2
 • bb2_protectie civila
 • bb3_carabinieri
 • bb4_biroul migratie si azil
 • bb5_academia stefan cel mare
 • bb6_dinamo1
 • cnpdcp
 • vama
 • vy_moficial